Saunominen & hiustensuojaus

Kun tonttu sai saunapipon

Pohjoismaiset hiukset eivät ole vastustuskykyisiä kuumuudelle tai korkealle kosteuspitoisuudelle, joten saunan kuumuus ja kosteus ovat luonnoton olotila.

Olemme suomalaisina tottuneet, että meillä on ohuet, veltot ja kuivat hiukset, vaikka ne eivät oikeasti paljon poikkea keskieurooppalaisesta hiuksesta. Saunakäyttäytyminen on mm. yksi suomalaisten hiusten huonovointisuuden syistä. Kun sauna tuli idästä Suomeen, jäi rajan taakse hyvä tapa suojata hiukset jollain päähineellä, esim. karvalakilla. Noh, se ehkä olisi liian ”kuuma” vaihtoehto, eli pyyhe, saunamyssy tai turbaani ovat sopivampia vaihtoehtoja.

Saunassa kuumuus avaa hiussuomut ja hiuksesta haihtuu vettä. Samalla hius imee kuumaa vesihöyryä joka vahingoittaa hiusta. Jos taas kastelet hiukset ennen saunaa, hiusten rakenteessa olevat vety- ja suolasillat hajoavat ja hius on alttiimpi vaurioitumiselle. Hiusten kastelu on siis vääristynyt ajattelutapa siitä, että vesi ”suojaisi” hiusta, koska näin ei todellakaan ole.

Ihanteellisinta ennen saunaan menoa olisi pestä hiukset, laittaa hoitoaine ja huuhdella se ja kietaista kylmään veteen kasteltu pyyhe pään ympärille hiusten suojaksi. Löylyjen jälkeen ei tarvitse enää pestä hiuksia uudelleen.  Kuiviin hiuksiin voi myös kietaista pelkän pyyhkeen tai turbaanin/saunamyssyn hiusten suojaksi. Pääasia, että suojaat hiukset saunan kuumuudelta!

VINKKKI: laita saunan pukuhuoneeseen valmiiksi pyyhe/saunaturbaani, josta se on helpoin aina napata mukaan lauteille!