Hiuksen kasvu

Hiuksen rakenne ja elinkaari

Hiusten koostumuksesta on 75 % proteiinia (niin kutsuttua keratiinia) ja 15 % vettä. Loppu koostuu mineraaleista, lipideistä, hiilihydraateista ja väriaineista. Itse hius ei ole elävä, eli siinä ei ole hermoja eikä siihen kulkeudu verta. Se on rakentunut itse hiuksesta ja juuresta, joka on karvatupen sisällä. Hiuksen ydin on pehmeä, ja sitä ympäröi keratiinikerros. Tämän päällä on vielä läpinäkyvä ja suojaava pintakerros. Karvatupen molemmilla puolilla on talirauhaset, jotka tuottavat talia – rasvaa joka antaa hiukselle sen kiillon ja hohteen. Hiusten rasvaisuus johtuu yksinkertaisesti liiasta talin määrästä hiuksissa.

Hiuksen kasvu


Hiuksen kasvuvaiheet

  1. Lepovaihe

Lepovaiheen aikana hius pysyy hiustupessa 1–3 kuukauden ajan, minkä jälkeen se putoaa pois esimerkiksi hiusten pesemisen tai kampaamisen tai uuden hiuskasvun vuoksi. Tyypillisen kasvukierron aikana on normaalia, että päivässä irtoaa noin 100 hiusta. Hiuksista 7–14 % on lepovaiheessa.

  1. Kasvuvaihe

Kasvuvaihe tarkoittaa hiuksen aktiivista kasvua, joka kestää noin 2–6 vuotta. Tämän vaiheen aikana hiusjuuri tuottaa jatkuvasti hiuksen tarvitsemia aineita. Hius kasvaa joka päivä noin 0,35 mm, ja koko kasvuvaiheen aikana hius voi kasvaa pituutta 25–70 cm. Kasvuvaihe on erittäin aktiivinen. Se sujuu ongelmitta, jos hiusjuuri saa riittävästi ravintoaineita. Terveistä hiuksista 85–90 % on kasvuvaiheessa.

  1. Välivaihe

Välivaiheen aikana hiusjuuri uudistuu. 1–2 viikkoa kestävän vaiheen aikana hiusjuuren solut lopettavat väliaikaisesti hiuksen tuottamisen. Hiuksen alaosaan muodostuu sarveiskerros ja hius työntyy hiuskanavassa ylöspäin, ihan talirauhasen alapuolelle. Hius pysyy kiinni hiustupessa vielä jonkin aikaa. Hiuksista 1–3 % on välivaiheessa.

Näiden kolmen vaiheen jälkeen hiuksen kasvukierto alkaa aina alusta. Hiuksia on päässä n. 80 000-120 000 ja päivittäin irtoaa keskimäärin 50-100 hiusta.

HIuksen kasvukierto